Všední i nevšední zážitky aukázky textů

Cuketová placka bez lepku

Publikováno 17.07.2018 v 16:13 v kategorii Jídlo, přečteno: 83x

Před několika lety začala tchyně distribuovat do naší domácnosti mimo rajčat, malin, ostružin, borůvek a jiných plodů, také cuketu. Přiznám se. Měl se vůči ní silnou averzi a předsudky. ( k cuketě myslím) Naštěstí jsem jí dal šanci. Stejně jako červené řepě, celeru a jiným fajn pochutinám.


Dnes tady zmíním pouze jeden z vyzkoušených receptů. Protože nás donutilo zdraví dcery, je tato verze bezlepková. Místo mouky pšeničné jsem užil mouku čirokovou. Do placek sedla skvěle, do omáčky mi přišla moc polohrubá.

Nebudu psát přesná množství, sám vařím nebo peču intuitivně. Na cca 18 placek jsem použil 1 cuketu, asi 5 brambor, 2 vejce, sůl, majoránku, 3 str.česneku, tandoori masala koření, olivový olej. Vyrobil jsem dvě várky. Jedna byla podobná chuťově bramborákům, druhá s exotickým kořením ne. Do směsi se dá nastrouhat i sýr a vůbec senemusíte bát experimentovat s kořením. Super je z jedné cukety udělat třeba 4 druhy placek a vyhodnotit si, která je nej.

Brambory a cukety nahrubo nastrouhám, odvodním a pak již všechny komponenty smíchám dohromady. Nesmažím, ale peču na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na 230C, cca 15-20 min, dle výšky placek. Zhruba v půlce doby placky přemáznu oliváčem a plech obrátím tak, aby zadní placky byly ve předu.

Dobrou chuť…

Komentáře

Celkem 2 komentáře

  • LadyLoba 17.07.2018 v 18:52 Pisete o cirokove mouce ale v receptu na placky mouku nevidim


  • Buri 18.07.2018 v 02:13 Pardon. Cirokovou mouku přidávám do směsi dokud mi nevyhovuje konzistence,tak aby šlo směs tvarovat. Prisypavam a micham.


  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?